Palkonya, az egyre többek által kedvelt baranya megyei gasztrofalu az idén kétnapos rendezvénnyel nyitotta meg a tavaszi szezont. A Hú! SVÉT+Sweet ismét tömegeket vonzott, április 23-án és 24-én több mint ötezren kóstolgatták a színvonalas vidéki séfek és cukrászok remekeit.

DSC_7705

A rendezvény a Stílusos Vidéki Éttermiség válogatott szakácsainak jótékonysági vacsorájával indult péntek este. Az ötfogásos menüsor minőségi alapanyagokból készült, különleges ételeket vonultatott fel. Üdvözlőitalként a budapesti Babka Étterem gin alapú koktélját, a Pest Side-ot kínálták, amely citrusokkal, zöld kardamommal, uborkával és egy kis cukorsziruppal alapozta meg a hangulatot. Az időjárás ugyan nem volt kifejezetten nyáriasnak mondható, de szerencsére nem esett, így mindenki jókedvűen kóstolgatta a frissítő koktélt a Fecskeház udvarán.

DSC_7535

Előételként palkonyai vegyes ízelítőt tálaltak a házigazda PalKonyha tulajdonosa, Pauli Zoltán modorában.  A “villányi falatok” fantázianévre keresztelt kompozíció a villákra tálalt apró falatokból adódó szójátékból ered. A házi kenyérből készült sajtos pirítóst helyi szarvasgombával bolondították meg, a fürjtojás Ottmáréktól, a sonkakrém és a disznósajt a Nagypál portáról érkezett. Mellé a frissen debütált Németh és Németh Pince 2016-os rozéját töltötték pohárba.

DSC_7595

Pataky Péter első hallásra egyszerűnek tűnő tavaszi gombakrémlevese egész nap készült. Betétjét, a friss kucsmagombát zöldfűszeres csirkemártással töltötte, és féltő gonddal konfitálta a séf, hogy a gomba megőrizze szépségét a forró lében is. Mellé sárga gévagomba és konfitált kacsaszív került a tányérra, és a szokatlanul sűrű leves különleges világát egy kevés zöld turbolya tette üdévé. „Én már megkóstoltam, patakzik az íz a számban” – mondta nevetve a desszertet készítő Kerek Brigi, miközben felszolgálta a fogást. Hiába, a név kötelez! A gazdag leves mellé kifejezetten jó választásnak bizonyult a Hárságyi Pince tartalmas, mégis üde sillere.

DSC_7615

Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök Étterem konyhafőnöke már többször bebizonyította, hogy igen jó érzékkel készíti a halételeket. Most füstölt ponty hasa aljával örvendeztette meg a vacsoravendégeket, amit spárga dzsúzzal és friss tavaszi zöldségekkel körített, aztán egy kis petrezselyemolajjal és friss turbolyával tett ellenállhatatlanná. A harmonikus ízhatás mellett a fogásban a szinte nyersen roppanó zöldségek okoztak igazi meglepetést. A sárgarépát narancslével és citromfűvel, a fehérrépát tárkonnyal és vajjal főzte rövid ideig vákuum alatt a séf. A hal füstösségét és a zöld spárga frissességét remekül támogatta meg a mellé kortyolt Törley nyers pezsgő.

DSC_7669

A repülő séf, Ruprecht László (Pannónia Gasztrohajó) már a keményebb ízek felé hajlott, a parádésan omlós, és rendkívül ízes mangalicapofát tavaszi kimcsivel, sárgarépahabbal és sárgarépapürével tálalta. Mellé helyi vörösbor dukált, Harasztiék palkonyai pincéjéből.

DSC_7628

Desszert-fronton szintén nagyon erős volt a kínálat. A Cuki Sütiműhely máktortáját citromhabbal és meggyzselével kínálta készítője, Kerek Brigi, mellé került a pécsi Yokka Desszertműhely roppanó macaronja, és egy pohárkányi a palkonyai Mokos Pince édes meggyborából. Az édesség köré szórt liofilizált meggy tovább fokozta az élményt.

DSC_7711

És még mindig nem volt vége! Harrer Bea és Karl csodálatos bonbonokkal megrakodva érkezett Sopronból. A Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda édes semmiségei ezerféle ízzel tettek pontot a vacsora végére. Roppanós nugát, karamellizált fehércsoki, marcipán, feketeribizli, gyömbér és kalamanszi illata úszott a levegőben, és okozott feledhetetlen élményt a vacsora vendégeinek.

A jótékonysági vacsoraest bevételéből húsz táborozó gyerek étkezését fedezik majd a szervezők. Mint az idén tízéves palkonyai kerámiatábor szervezőjétől, Major Judit keramikus művésztől megtudtuk, a július 17-én kezdődő művésztábor kis lakói nemcsak a környező falvakból, hanem még Budapestről, sőt Zebegényből is odautaznak, hogy a szomszédos portán kialakított kerámiaüzemben agyagba öntsék álmaikat. Az egész napos munka és játék közben a PalKonyha biztosítja a gyerekek étkezését, így garantáltan egészséges, jó helyi alapanyagokból készült étel kerül majd mindannyiuk tányérjára.


Szerző: Szabó Edit (Borsmenta) Fotók: Szindbád