Október 2-5. között a baszkföldi gasztronómiai világkongresszuson a GASTRONOMIKÁN Magyarország az egyik díszvendég. A nagyszínpadon négy magyar séf tart előadást. A kongresszus színvonalát jellemzi, hogy a magyar előadók után Joan Roca, a tavaly a világ legjobb szakácsa címet elnyerő séf előadása következik.

Az évek során minden világhírű szakács megfordult a Kursaal, a San Sebastiáni Kongresszusi Palota színpadán. Heston Blumenthal, René Redzepi, Gastón Acurio, Troisgrois és természetesen a híres katalán és baszk séfek, az Adria testvérek, Berrasategui, Joan Roca és Juan Mari Arzak lányával, Elenával.

Palágyi Eszter, a Costes, Széll Tamás és Szulló Szabina, az Onyx volt szakácsai, Biró Lajos, a Bock bisztró séfje mutatja be a színpadon a modern magyar konyha fogásait, Mihályi László cukrász Hamvas Zoltánnal pedig a magyar cukrászművészet megújulását.

A magyar küldöttségben a budapesti kollégák társaságában a Stílusos Vidéki Éttermiség tagjai is részt vesznek.

A SVÉT delegáció:

  • Dudás Szabolcs (Anyukám Mondta)
  • Horváth Gábor (Gusteau)
  • Jahni László (Kistücsök)
  • Macsinka János (Macok)
  • Pataky Péter,(ex.Ikon)
  • Pauli Zoltán (PalKonyha)
  • és a delegáció vezetője Ruprecht László

San Sebastián utcáin az érdeklődők kóstolhatnak majd gulyást, töltött káposztát és somlói galuskát.

A magyar szakácsok részvétele a baszkföldi Gastronomika kongresszuson egy újabb lehetőség, hogy bemutassuk, Magyarországon is elindult egy változás. A magyar konyha, a gasztronómia kiemelt szerepet játszik az ország fejlődésében.

Forrás: Magyar Konyha