Pannonhalmi Szent Márton Jazzfesztivál

Pannonhalma, 2016. július 1-3. péntek-vasárnap

A Pannonhalmi Főapátság az 1996-os millenniuma után ismét kiemelkedő jelentőségű évfordulóhoz érkezett: 1700 éve született Szent Márton, aki 1020 esztendeje a bencés monostor védőszentje is. A „Közösségben vagyunk” jelmondattal 2016-ra meghirdetett Szent Márton-év keretében a Pannonhalmi Főapátság a két egymást követő Szent Márton-nap – 2015. november 11. és 2016. november 11. – között számos kiemelt jelentőségű szociális, lelkipásztori, iskolai, tudományos, turisztikai és kulturális programot szervez a párbeszéd és a közösségek találkozásának elősegítésére.

E gazdag programsorozat szerves része kíván lenni a Pannonhalmi Szent Márton Jazzfesztivál is, amely 2016. július 1. péntek és 3. vasárnap között egyedi s egyszeri jelleggel kerül megrendezésre a monostor levendula- és gyógynövénykertjében, gasztronómiai és kulturális kísérőprogramjaival egyéb apátsági helyszíneket is bekapcsolva. Az emlékév alkalmából szerveződő különleges Fesztivál jubileumi kereteit erősíti továbbá, hogy a Pannonhalmi Főapátság holdudvarának több pontján rendszeresen megvalósuló jazz-koncerteket tömörítő Pannonhalmi Jazznyár és a Pannonhalmi Bencés Gimnázium berkeiben működő Bencés Big Band egyaránt ebben az esztendőben ünnepli fennállásának 10. évfordulóját.

A szerzetespüspök tisztelete Szent Márton hegyét egész Európával összekapcsolja. E gondolat vezérelte a Fesztivál zenei programjának összeállítását is, amelyben többnyire neves nemzetközi, de hazai fellépők egyaránt szerepelnek. A műsor elsődleges célja, hogy egyszerre legyen érthető s élvezhető –vagyis vonzó – a jazz szerelmesei és a zenei rögtönzés csodás műfajától eddig kicsit távolabb maradt közönség számára, ekképp tömörítve fesztiváli közösségbe őket, továbbá kiemelt érdekessége, hogy a határainkon kívülről érkező exkluzív projektek Magyarországon először és/vagy kizárólagosan a Szent Márton Jazzfesztivál színpadán mutatkoznak be, a jazz nyelvén párbeszédet indukálva bel- és külföldi előadók között.

A fesztivál nyitányát az első X-be lépő Bencés Big Band szolgáltatja tízéves munkásságának válogatott feldolgozásaiból és átirataiból, amelyek előadását Majsai Gábor énekes és Muck Ferenc illetve Jasper Andor szaxofonosok felváltva és együtt tesznek emlékezetesebbé. A folytatásban az 1981-ben Frankfurtban letelepedett világhírű magyar szaxofonos zenekara, a németországi Tony Lakatos Quintet ad koncertet, amelyen a Frankfurti Rádió big bandjének kiváló tagjaiból kovácsolt kombójával Tony Lakatos túlnyomórészt saját, a hard bop irányzatához sorolható, de 21. századi ízléssel megformált szerzeményeit tűzi műsorra. Az első nap lezárása s kétségkívül fénypontja is a németországi [re:jazz] megújult héttagú formációjának magyarországi debütálása, akik a ’80-as és ’90-es évek nemzetközi elektronikus és pop-opuszainak jazz-alapokra helyezett sajátos módozatai mellett önálló dalaikkal varázsolnak fergeteges hangulatot a levendulaillattól balzsamos júliusi éjszakába.

A szombati felvezetést a hazánk jazz-dalversenyeit fődíjasként abszolváló fiatal tehetséges szaxofonos, Zolbert és zenekarának élő show-ja garantálja, amelynek repertoárjában saját szerzemények mellett közismert énekesek világslágereinek hangszeres adaptációi is helyet kapnak, friss és szórakoztató, egyúttal tartalmas ráhangolódást nyújtva a fesztiválközönségnek. Méltó folytatásnak ígérkezik a ”horvát szenzáció” gyanánt aposztrofált szaxofonos, zeneszerző és producer, a Berklee College of Music berkeit is megjárt Igor Geržina és New Generation Band nevű csapatának fellépése, akiknek szülőhazájukban és határain kívül széles körben – az Egyesült Államoktól Kanadán át, Európán keresztül egészen Ausztráliáig – ünnepelt szuperprodukciója első ízben mutatkozik be magyar színpadon.

Hasonlóképp magyarországi debütálásra és egyben a fesztivál záróakkordját jelentő kon­certre készül a félig mexikói, félig texasi fel­menőkkel bíró, Oregonban született és Dél-Kaliforniában nevelkedett Jessy J, aki nem kisebb sztárok oldalán és/vagy lemezén tűnt fel, mint az Aerosmith, Michael Bublé, Jessica Simpson, Michael Bolton, Joe Sample és a Temptations, miközben a kor­társ jazz egyik legmegragadóbb és legerede­tibb szólistájaként illetve énekeseként építette mára már világraszóló (el)ismertségét – ezúttal pedig kiváló öttagú kísérőzenekarával együtt fűszerezi meg latin-amerikai hangu­lattal a pannonhalmi levendula- és gyógynö­vénykert páratlan miliőjét.


  1. JÚLIUS 01. PÉNTEK

18.00 óra

 

Bencés Big Band feat. Majsai Gábor, Muck Ferenc & Jasper Andor

A 10 éves Bencés Big Band jubileumi koncertje

Közreműködik:

Majsai Gábor – ének

Muck Ferenc – szaxofon

Jasper Andor – szaxofon

 

20.00 óra

 

Tony Lakatos Quintet (DE)

2016-ban Magyarországon kizárólag Pannonhalmán

Tony Lakatos – szaxofon

Axel Schlosser – trombita, szárnykürt

Michael Flügel – zongora

Thomas Heidepriem – nagybőgő

Jean-Paul Höchstätter – dobok

 

22.00 óra

 

[re:jazz] (DE)

Magyarországi debütálás

Mediha – ének

Oliver Leicht – szaxofon

Jan Stürmer – gitár

Matthias Vogt – billentyűs hangszerek

Heiko Himmighoffen – ütőhangszerek

Andreas Manns – basszusgitár

Volker Schmidt – dobok

  1. JÚLIUS 02. SZOMBAT

18.00 óra

 

Zolbert

Zolbert – szaxofon

Riskó Tibor – gitár

Tóth Marcell – billentyűs hangszerek

Kovács Gergő – basszusgitár

Nagy Zsolt – dobok

 

20.00 óra

 

Igor Geržina & New Generation Band (HR)

Magyarországi debütálás

Igor Geržina – szaxofon

Davor Doležal – gitár

Jurica Leikauff – billentyűs hangszerek

Goran Kovačić – billentyűs hangszerek

Boris Popov – ütőhangszerek

Robert Vrbančić – basszusgitár

Kiki Zebić – dobok

 

22.00 óra

 

Jessy J (USA)

Élő koncert öttagú kísérőzenekarral

Magyarországon először

A változtatás jogát fenntartjuk!

LEVENDULANAPOK

Unikális zenei vonatkozásán túl a Szent Márton Jazzfesztivál gasztokulturális cseme­geként is komoly vonzerőt képvisel, amelyhez nagymértékben hozzájárul a pannonhalmi levendulaültetvények virágzásához igazított időzítése. A fesztiváli hétvégén – és az azt követő hét folyamán – a Főapátság ezeréves bencés gyógyászati hagyományait, valamint a térségben honos és termesztett gyógynö­vényekhez kapcsolódó kulturális kincset be­mutató programok kínálnak tartalmas kikap­csolódást a monostor többhektáros gyógynö­vénykertjében, gyógynövényházában és a Pannonhalmi Apátsági Múzeum udvarán: az apátsági levendulatermesztés történetének és a levendula felhasználásának ismertetése, a levendula lepárlásának és az illóolaj készí­tésének bemutatása, múzeumpedagógiai és interaktív kézműves foglalkozások (levendu­lacsokor-kötés, aromakeverék-készítés, stb.), kertészeti tanácsadás – még ha saját részre levendulát aratni helyben nincs is mód.

GASZTRONÓMIA

A rendezvények napjaira az apátsági gyógynövény- és levendulakertek egyfajta kulináris térré minősülnek át, hiszen déltől a koncertek végéig a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) nevű gasztronómiai társulás néhány tagja – köztük a VIATOR Apátsági Étterem – kínálja levendulára hangolt fogásait a fesztiválközönség számára, míg a Pannonhalmi Apátsági Pincészet pultjából gyöngyöző-, fehér-, rozé- és vörösborok illetve Vis Vitalis bencés ásványvíz, kérésre pedig akár e kettő különféle arányú házasításával készült fröccsök kerülnek ki.

LEVENDULA SWEET

Első alkalommal, de hagyományteremtő cél­lal kerül megrendezésre – a SVÉT mintájára – a Pannonhalmi Levendula SWEET édes­ségnap is 2016. július 3. vasárnap, amely­nek keretében a Jazzfesztivál „SVÉTtermei” egy-egy okleveles cukrászmestert, kézműves cukrászdát vagy épp csokoládémanufaktúrát fogadnak házukba, a VIATOR pedig az égi­sze alá tartozó PAUSA Apátsági Kávéházat – a macaronok, kekszek, torták, sütemény­nyalókák, fagylaltok illetve egyéb klasszikus és újszerű édességkülönlegességek közös nevezője természetesen szintén a levendula lesz.

BELÉPŐJEGY

A Pannonhalmi Szent Márton Jazzfesztiválra érvényes kétnapos fesztiválbérlet ára bruttó 14.900,- Ft/fő, a napijegy ára pedig bruttó 9.900,- Ft/fő. A bérlet és a napijegy is tartalmaz egy logóval ellátott kóstolópoharat és – a bérlet esetén naponta – egy köszöntőitalt, továbbá jogosít a fesztiváli helyszínek között egyedi menetrend szerint közlekedő pannonhalmi dotto érvényességi napo(ko)n történő díjmentes igénybevételére és a Pannonhalmi Főapátság, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, valamint a Pannonhalmi Apátsági Múzeum kedvezményes látogatására.

JEGYVÁSÁRLÁS

A rendezvénysorozat koncertjeinek látogatása kizárólag előzetes jegyvásárlással lehetséges. A fesztiválbérletek és napijegyek a Jegymester hálózatában és a www.jegymester.hu oldalon kaphatók 2016. május 6. péntektől.

TRANSZFER

A Győrből induló és oda érkező koncertlátogatók számára 2016. július 1. és 2. napokon előzetes bejelentkezéssel transzferbusz közlekedik. A győri Városháza mellől 17.00, 19.00 és 21.00 órakor modern, kényelmes, légkondicionált autóbusz indul a rendezvényhelyszínre, majd a program után 22.00 és 24.00 órakor vissza. A buszjegy ára bruttó 800,- Ft/fő/irány, ami a vezetőnek a mindenkori utazás megkezdésekor készpénzben fizetendő.

Az utazásra vonatkozó helyigényeket a TriCollis Foglalási Központ legkésőbb az érintett koncert előtti napon 16.00 óráig fogadja, ennek hiányában a transzferlehetőség nem garantált! Az adott transzferjárat indításához szükséges minimális utaslétszám 8 fő!

SZÁLLÁS

A Cseider-völgyben felépült, a Viator Étterem és Borbár irányából gyalogosan is megközelíthető Szent Jakab Vendégház ideális lehetőség azoknak, akik a késő esti órákban vagy a közös borfogyasztás miatt már nem szeretnének útra kelni illetve a szórakoztató program után helyben keresnek pihenőhelyet.

Felmerülő kérdések esetén, kérjük, keresse fel munkatársunkat az alábbi elérhetőségeken:

 

SZENT JAKAB HÁZ

Cím:    H-9090 Pannonhalma, Cseider-völgy

Mobil:   +36/30/260-9920

E-mail: szentjakabhaz@osb.hu

Web:    www.szentjakabhaz.hu


FONTOS

  • A koncerteken ülőhelyek csak korlátozottan állnak rendelkezésre, helyfoglalás érkezési sorrendben történik!
  • A program kedvezőtlen időjárási körülmények esetén is megrendezésre kerül!
  • További információkkal a TriCollis Foglalási Központ az alábbi elérhetőségeken áll rendelkezésre:

TRICOLLIS FOGLALÁSI KÖZPONT

Cím:          H-9090, Pannonhalma, Kosaras domb

Tel.:           +36/96/570-191

Fax:           +36/96/570-192

E-mail:       info@osb.hu

Web:          www.bences.hu