FŐSZEREPBEN A RAKOTT KRUMPLI

Ahogy tavaly, úgy idén is lesz főhőse a Gourmet Fesztiválnak. Egyrészt persze a résztvevő kiállítók és a séfek, akik káprázatos fogásokkal várják a látogatókat. Ugyanakkor tegyünk közösen egy próbát, és gondoljunk egy ételre. Olyanra, amiből talán szombaton készül a legtöbb az országban, és ha bevalljuk, ha nem, amikor már hideg, akkor is rájárunk a tepsire délután. Egy fogásra, amelyben épp az a nagyszerű, hogy szeletelünk és rétegezünk. 
A 2014-es Gourmet Fesztivál bemutatja: rakott krumpli legalább 30 felvonásban. Legalább ennyiféle verziót kóstolhatunk ugyanis május 30–június 1. között a Millenárison.

Muszaka, Gratin dauphinois, lasagne – csak néhány az emblematikus rakottak közül. Nincs olyan nemzet, amelyik valamilyen módon ne rakná egymásra kedvelt alapanyagait, hogy aztán megsütve varázslatos egytálételt készítsen belőle.
Egyébként – ha már legtöbbször a franciáktól eredeztetjük az ételt, akkor a legjobban a Tartiflette-re hasonlít, ami leginkább a sípályák melletti éttermek slágere. Télen számos városi étterem is kínálja, és rendszerint Reblochon (a camambert-nél folyósabb és nagyobb átmérőjű, sárgás penészkérgű) sajt, húsos szalonna, hagyma és krumpli alkotja, és egy kis fehérbort is használnak hozzá, ám tojást nem.
Az elegánsabb verzió a Gratin Dauphinois, amit inkább köretként adnak, bisztrótól a csúcséttermekig mindenhol. Vékonyra szeletelt krumplit rétegeznek fokhagymával és vajjal kikent tepsibe, sózzak, borsózzák, forró tejjel öntik fel, a tetejére pedig crème fraiche kerül, esetenként sajtot is reszelnek rá és a szerecsendió is nagy barátja.
Nehezen elképzelhető, hogy lenne olyan magyar család, amelyikben a rakott krumpli havonta legalább egyszer ne szerepelne a családi étlapon. Felmérések szerint Magyarországon a burgonya a negyedik leggyakrabban fogyasztott élelmiszer, évente átlagosan 50 kg-ot fogyasztunk el belőle. Az alapindíttatás tehát érthető, kolbász, tojás és tejföl jó esetben mindig van otthon. És ugye azt mondanunk sem kell, hogy mindenkinek megvan a maga titkos trükkje. Van, aki szerint a kolbászban van az igazság, míg mások szerint a krumpli vastagságán múlik minden, akad, aki előfőzi, míg mások nem. Persze, az sem mindegy, hol vesszük, és milyen a tejföl, és arról is gyakran megoszlanak a vélemények, hogy mikor öntsük rá. Újabb fordulatot hozhat, hogy kerüljön-e a tetejére reszelt sajt, bár ez többek szerint szentségtörés.
Nincs azonban olyan titok, amit mindenkinek érdemes megfogadnia, azon túl persze, hogy csak minőségi alapanyagból készülhet igazán jó étel. Rakott krumplihoz a nem szétfövő, „A” jelzésű burgonyát érdemes keresni, ilyen a Somogyi sárga kifli, a Cherie és az Agata.

Bővebb infó:

http://sziget.hu/gourmetfesztival/


Nagyobb térképre váltás

GOURMET FESZTIVÁL 2013.