A VIATOR lelke

A VIATOR Apátsági Étterem és Borbár a pannonhalmi Kosaras dombon, a Pannonhalmi Főapátság új látogatóépületében nyitott meg 2010. május 28-án. A VIATOR a pannonhalmi bencés szerzetesközösség gasztronómiai jelképe: egyszerre tradicionális és modern, olyan, amely érdemes a vendégek bizalmára. Az M1-es autópályától 11 km-re alkalmas mind kirándulók, mind üzletemberek számára a mindennapi rohanás közben egy nyugodt ebédre vagy vacsorára.

A VIATORban jó ár-érték arányban változatosan juthat hozzá ahhoz az értékhez, amelyben egyszerre van jelen a modern gasztronómia és a bencés tradíció. A VIATOR harmonikusan illeszkedik csodálatos környezetébe a Pannonhalmi Főapátság lábánál és egyúttal gyönyörű kilátást biztosít az ősi monostorra. A működtetést a Radványi Roland szaktanácsadó által kiválasztott fiatal csapat végzi, akik számára fontos kihívás az 1000 éves bencés apátság gasztronómiai arcát megjeleníteni a Pannonhalmára érkezők számára.

A VIATORban kiemelt szerep jut a boroknak, elsősorban az Apátsági Pincészet tételeinek, melyek között – köztük olyat is, amely csak Pannonhalmán hozzáférhető – kínálja a Vendégeknek, de szinte minden borvidék képviseltetve van a borlapon. Az ételek és borok harmóniáját minden alkalommal igyekeznek a munkatársak szakszerű ajánlatokkal megteremteni, de a borestek során különösen is erre törekszik a csapat. Az épületben található és technikailag kiválóan felszerelt konferenciaterem optimális helye tud lenni üzleti tárgyalásoknak, szakmai továbbképzéseknek, csapatépítő programoknak, tudományos tanácskozásoknak.

A Bakony-hegység közelsége és a Sokorói-dombság szomszédsága a különböző túrák megállóhelyévé teszik a VIATORt, ahol a természetjárást követően megpihenhetnek és élvezhetik a konyha remekeit.

Látnivalók

A Pannonhalmi Bencés Főapátság

A több mint ezeréves múltra visszatekintő, messziről jól látható Főapátságot, a Bakony és a Kisalföld találkozásánál elterülő, közel 300 méter magas dombra építették. Az impozáns épületegyüttes falai között ma is ugyanaz a Nursiai Szent Benedek (480–547) Regulájának szellemiségét követő szerzetesrend működik, amely számára Géza nagyfejedelem, Szent István király apja, 996-ban a monostort alapította. A tours-i Szent Márton tiszteletére emelt monostorban élő bencés szerzetesek döntő szerepet játszottak a középkori keresztény Európa kialakításában és a klasszikus műveltség továbbörökítésében.  A Pannonhalmi Főapátságot és környezetét – hazánk kiemelkedő jelentőségű egyházi, kulturális és oktatási-nevelési központját – 1996-ban a Világörökség részévé nyilvánították.

Arborétum és Gyógynövénykert

Az Arborétum története a monostor alapításával egyidős, ez az első ismert magyar történelmi kert. A régi korok szerzetesei nagy gonddal termesztették és gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket. A 17–18. században élt pannonhalmi bencés gyógyszerészek és orvosok számos receptúrája maradt fenn, amelyek ma is kiválóan használhatók különböző gyógyhatású termékek előállítására. A receptúrákhoz szükséges gyógynövényeket a kezdeti időktől fogva a monostortól keletre található domboldalon kialakított, máig működő Gyógynövénykertben termelték meg a szerzetesek. A huszonkét hektáros, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet részét képező védett területen ma több száz fa- és cserjefaj található, s ezek egy része különleges, az országban csak kevés helyen előforduló faj és fajta. Az arborétum a felüdülés, a kikapcsolódás helye, de rendszeres oktató- és kutatómunka is folyik itt.

Apátsági Pincészet

Az elmúlt évtizedben az apátság annak a kényszerből megszakadt bencés szőlészeti és borászati hagyománynak az újjáélesztésére vállalkozott, amely lényegében egyidős a monostorral. A szőlő feldolgozásához illetve a bor érleléséhez a Szent Márton-hegy délkeleti lábánál tájba illő, a domborzati viszonyokat jól kihasználó, a hely szelleméhez igazodó és építészetileg is kiemelkedő színvonalú komplexum épült. Elrendezése a hegyoldal látványába történő legcsekélyebb beavatkozással jó belső klímát és gazdaságos üzemeltethetőséget biztosít. A környék uradalmi présházait modellező 2200 m2 alapterületű épületegyüttes három fő részből áll: a présházból, a pincéből és a kettőt összekötő „kútból”. Az 52 hektáros szőlőbirtok termésének feldolgozása korszerű, kíméletes, gravitációs anyagmozgatási elven működő borászati technológiával történik. A „nyitott” pince alkalmas arra, hogy az érdeklődők, borkedvelők betekintést nyerjenek az évi 300 000 palackot előállító pincészet életébe, és szervezett kóstoló keretében megismerjék a Pannonhalmi Apátsági Pincészet termékeit.

Viator Apátsági Étterem hírei