Vasárnapi ebéd Nagyinál

Gerard, az angol csoport vezetője magyarázta így a vacsora jellegét, mivel nem talált megfelelő jelzőt a hagyományos utazási katalógus nyelvezetéből.

Azt azért még hozzáfűzte : „ Feltéve, hogy a Nagyid jól és változatosan főzött”

 A vacsora

“Mi lesz ma a vacsora? – kérdezik gyámoltalanul a kezdő törzsvendégek. Ilyenkor a hosszú évek alatt kifejlesztett “rejtői ” nézéssel válaszolunk, mintha legalábbis Nagy Levin kiléte felől érdeklődött volna az éhező. Pedig a válasz egyszerű: mi sem tudjuk. Mert anya – sokak Klári nénije –ösztönösen főz, az apa által beszerzett, a kertből szüretelt, vagy a faluból begyűjtött alapanyagok láttán. Senki nem izgul: mert jó lesz, sok lesz és változatos lesz, pont úgy, mint nagyinál a vasárnapi ebéd. Annyira úgy, hogy ő is kijön a konyhából fakanállal a kezében, ha nem eszik rendesen a társaság….”

 A reggeli

Vannak ugye a végeláthatatlan hosszú szállodai svédasztalok. A miénk belátható, inkább SVÉTasztal ,így aztán  minden ehető rajta. Frissen készül a padlizsánkrém,a kőrözött, a bundás kenyér, meg a tejbegríz. A sajtok Cserépfaluból , a kolbász a szomszédból, a kiflinek csücske van és letekerhető, a lekvárok saját gyümölcsből, a szilvás kifli friss, meleg.

A veteményes

Az elmúlt pár évben a veteményes területe évente duplájára nő. Ezzel arányosan növekszik a tudásunk és a kísérletező kedvünk. Nem csak a termények különlegessége és minősége teszi izgalmassá a kertet, hanem terápiás jellege is. Elvégre mi lehet jobb, egy kis meditatív gyomlálásnál, vagy csak csendben figyelni, ahogy a borsó nő?

 Mindezt persze otthon is megtehetik a vendégeink, ezért kitaláltuk a VIGYÉL HAZA mozgalmat, melynek keretében a kertből származó palántákkal lepjük meg az elutazókat. A terv az, hogy idővel minden kertben és balkonon legyen egy kis Nomád.

Látnivalók

Noszvaj = a mi falunk

Eger csak 10km ide, mégis az ország legtisztább levegőjű települése. Egyik vége hegy, a másik meg már síkság. Az 1 főre jutó kemencék száma itt a legmagasabb! ( mert, hát milyen ember az, akinek még kemencéje sincsen?

Körbevesz bennünket a Bükk és híres szőlődűlők. A gyönyörű barokk kúria, a de la Motte kastély is itt található, valamint a Bükkalja jellegzetessége, a barlang lakások egyik legizgalmasabbja a Pocem. Pisztrángozni is lehet, vagy végigjárni a palóc meseutat. Nálunk még igazi tündérek és boszorkányok élnek.

Anti az észt kovács is itt üti a vasat, miközben a kertben csirkét füstöl.

Noszvaj minden évszakban nyújt valami izgalmasat. Rengeteg étellel és programmal várja az ide érkezőt.

 Bolyki Pincészet

Az egri borvidék talán legkülönlegesebb  pincészete a Bolyki Janié, aki nem csak kiváló borász, de fantasztikus egyéniség és gyermekkori  jó barát. Ő ilyennek lát minket:

Sokat szállítok a Nomádba! Szeretik a boraim, nem tudom miért, de szeretik. Én meg szeretek odajárni és azt is tudom, hogy miért.

Este, mikor már nem csörög a telefon, indulok útra. Elhagyom az egri panorámát az Almagyaron, majd balra az Egedet pillantom meg. Szinte minden kanyarról eszembe jut valami. Első kanyar, jobbra a Kistibrik dűlő, ahol az első szőlőterületem volt. Második a lovarda, ahol először ültem lovon.

Harmadik a szölőcskei homokbánya, ahol kötélpályát építettünk és így tovább… Már a kivezető utat is szeretem a Bükk legszebb erdején keresztül. Ahogy közeledem a nyári nagy melegben, érezhetően hűvösödik az idő, a hegyekből lehúzódó friss levegőnek köszönhetően.

Megérkezem, beállok hátra, ahol majd kipakolunk. Köszönni sincs időm s már kezemben a fröccs, de csak vékonyan, mert vezetek!;-) Sanya így nyomja!

Bari messziről kiabál, visszafogottan, ahogy szokott! “Hello Bolykijani! Itt van Bolyki Jani! Éhes vagy, mi?! Na,gyere!” Meg sem várja a választ. Lehet, hogy már tudja?!

Klári Nénihez visz, két nagy puszi és már készül is a házias, egészséges lakoma a környék ízeiből, a szomszédban nevelkedett kacsa a kerti fűszerekkel, zöldségekkel. Az a 3-4 fele süti sem maradhat el csak a kalória végett. Ezt követi a nap legszebb része. Kiülök az udvarra, közel a medencéhez a fröccsömmel, meghallgatom Sanyi bácsi sztorijának egyiket újra, Gabit, hogy most épp mit építenek és csak nézek ki a fejemből semmire nem gondolva, friss levegőt szippantva a Nyugalom szigetén!

Nomád Hotel hírei