15 séf, 15 étterem, 1 világnézet – azaz Stílusos Vidéki Éttermiség. Debrecen, Palkonya és Pannonhalma után jövő szeptemberben a veszprémi várba érkezik a vidéki vendéglátás színe-java, hogy egy nap alatt mutassák meg, mit gondolnak a vidéki vendéglátásról.
A vidéki éttermeket egybefogó szervezet – a SVÉT – nem akárkiket vesz fel tagjai közé: legfontosabb a jó hangulatú, szívélyes vendéglátás. A minőségi alapanyagokat használó éttermek a helyi, kulináris hagyományok figyelembe vétele mellett nagy hangsúlyt fektetnek a haladó szellemiségű konyhatechnológiára is.

A SVÉT rendezvények célja, hogy az arra fogékony közönségnek egy laza, családias hangulatú programmal mutassa be a vidék színes gasztronómiai palettáját. Ebbe az illusztris társaságba tartozik a veszprémi Chianti Étterem és a balatonfüredi Baricska Csárda is. (Ha már Chianti, épp a múlt héten kerültek be ismét a Gault & Millau legjobb 15 vidéki étterme közé.)

Az idei évben ellátogattunk velük Pannonhalmára, hogy megnézzük, milyen is valójában egy SVÉT rendezvény. Akkor azt mondták, talán Veszprémben lesz a következő ilyen találkozó.

Pannonhalmán az apátsági látogatóközpontban az alábbi éttermek vettek részt:
Anyukám Mondta – Encs; Baricska Csárda – Balatonfüred; Chianti Étterem – Veszprém; Erhardt Étterem és Panzió – Sopron; IKON Étterem – Debrecen; Kistücsök Étterem – Balatonszemes; Macok Étterem és Borbár – Eger; Mandula Étterem és Borbár – Villány; Nomád Hotel&Campsite – Noszvaj; Rosinante Fogadó – Szigetmonostor; Viator Apátsági Étterem és Borbár – Pannonhalma; Walter Vendéglő – Perbál

Mint minden SVÉT rendezvénynek, a veszpréminek is lesz egy alaptémája, mely köré a résztvevő éttermek felépítik menüjüket. A veszprémi rendezvényről ilyen részleteket egyelőre nem tudunk, de a korábbi palkonyai rendezvényen a húsvét volt a téma, míg a Pannonhalmán a fűszernövények domináltak.

Egy biztos: 2016 szeptember 11-én hasonlóan pazar környezetben, a veszprémi várban biztosan nem csalódhatunk majd egyik étterem főztjében sem. Csak bírjuk kivárni!