A mai napon megalakult a Balatoni Kör, amelynek a Baricska Csárda is alapító tagja!

A helyi termékek és kezdeményezések népszerűsítésével, nagyobb összefogással „gasztronómiai forradalmat” szeretne elérni a tó partján a Balatoni Kör.

Váli Péter borász elmondta, hogy a badacsonyi termelők kezdeményezésére március 21-én létrejön a Balatoni Kör, melynek alapításában pénteken húsz vezető borász és vendéglátós vesz részt a Balaton mindkét partjáról. Az összefogás célja, hogy a Balaton mentén a helyi termékeket népszerűsítsék, és együttes erővel emeljék európai szintre a balatoni gasztronómiát. Első lépésként a „Balatoni bort a Balaton-partra kezdeményezés” azt szeretné elérni, hogy a tóparti vendéglátóhelyeken helyi bort kóstolhassanak a vendégek, de az is fontos célkitűzés, hogy balatoni halakból készüljenek a helyi éttermek fogásai.

Az összefogás célja továbbá, hogy a szűk nyári szezonon túl négy évszakos szezonalitás alakuljon ki a tóparton. Az alapítók már most ezt képviselik, egész évben nyitva tartanak, de szeretnék, ha ez általánossá válna a Balatonnál. Távlati cél pedig a Balaton arculati elemeinek jobb kidolgozása és egy jövőkép kialakítása a régió számára – mondta Kardos Gábor, a pénteki hivatalos alakuló esemény egyik szervezője.

Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere emlékeztetett: a helyiek összefogása lehetővé teszi, hogy a badacsonyi borok egyre többször és egyre komolyabb formában jelenhessenek meg a nagy rendezvényeken országszerte. Badacsonyba is érdemes azonban ellátogatni, hiszen egyre több színvonalas rendezvény várja a vendégeket a Balaton egyik legszebb környékén – tette hozzá.

Istvándy Gergely borász, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület elnökségi tagja hangsúlyozta: Badacsony felébredt „Csipkerózsika-álmából”, és a látogatóknak immár a nyári főszezonon kívül is számos színvonalas kikapcsolódási lehetőséget kínál: többek között nordic walking pályarendszer, az új badacsonyi kilátó, a badacsonyörsi arborétum, a szigligeti vár, az új lábdihegyi strand, a tapolcai tavasbarlang vagy Salföldön lovaglási lehetőség várja a vendégeket.

Borbélyné Galambos Gabriella, a Badacsonyi Borút Egyesület elnöke elmondta, többek között borúti információs táblarendszerrel és egységes megjelenésű kiadványcsaláddal népszerűsítik a borvidék pincészeteit, de szélesebb összefogásban is gondolkodnak, így a Füredi, a Somlói és a Badacsonyi Borút Egyesület rövidesen együttműködési megállapodást köt.

Váli Péter beszámolója szerint a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület immár harmadik alkalommal szervezte meg a közös budapesti bemutatkozást, melynek során először az olaszrizling, majd a szürkebarát, idén pedig a kizárólag Badacsonyban termő kéknyelű áll a középpontban.

Forrás:  http://hetivalasz.hu/kultura/gasztronomiai-forradalmat-szeretne-a-balatoni-kor-74496/