A Magyar Konyha magazin és a Stílusos Vidéki Éttermiség első ízben megrendezett konferenciáján került sor a Magyar Konyha Termelői Díj átadására. A díjat a szigetszentmiklósi Szabó Malom, Heit Lóránt létavértesi tormatermelő és Kalla Roland sümegprágai sajtkészítő vehette át.

A Stílusos Vidéki Éttermiség egyesületet alkotó éttermek rengeteg munkát fektetnek abba, hogy felkutassák környékükön a minőségi termelőket, a helyi beszállítókra és kulináris hagyományokra építkezve újra felépítsék Magyarországon a regionális konyhák világát. A Magyar Konyha magazin hét éve készít interjúkat magyar termelőkkel, több mint 300 cikkben mutatta be a különböző régiók termékeit.

A konferenciát Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője nyitotta meg, az előadók között volt Ruprecht László, a SVÉT elnöke, Sándor Tamás bükki sajtmester, Sáfrány László szilvásváradi pisztrángtenyésztő, Balogh-Nagy Erzsébet keleméri báránytartó, Debreczeny Balázs, a Foodhub.hu alapítója, Pecznyik Béla, a Pecznyik Ökofarm vezetője, valamint Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa.

Az előadások után a résztvevők kerekasztal-beszélgetés keretében vitatták meg, hogyan juthatnak el a minőségi magyar termékek a termelőtől az éttermekig, hogy a hazai alapanyagok állandóan jelen legyenek az étlapokon. A beszélgetések alatt és után 15 termelő mutatta be termékeit a jelenlévőknek, a nap folyamán új kapcsolatok, beszállítási lehetőségek is születtek.

A konferencia keretében ötödik alkalommal díjazta a Magyar Konyha gasztronómiai magazin a minőségi termékeket előállító élelmiszer-termelőket. A Magyar Konyha Termelői Díjat – Zubek Csilla kerámiaművész alkotását –, valamint a vele járó pénzdíjat három termelő vehette át Lévai Anikótól, a lap szerkesztőbizottságának elnökétől és Vinkó József főszerkesztőtől: a szigetszentmiklósi Szabó Malom, Heit Lóránt létavértesi tormatermelő és Kalla Roland sümegprágai sajtkészítő.

„Jó alapanyagot el lehet rontani, rossz alapanyagból viszont lehetetlen jót főzni” – húzta alá a termelők szerepének jelentőségét Vinkó József. Lévai Anikó pedig hangsúlyozta: a lap 2010-es újraindulása óta missziójának tekinti, hogy minden számában a minőséget szem előtt tartó magyar termelők fáradságos munkájával és termékeivel ismertesse meg olvasóit.

A sajtóanyag letölthető innen.

Szindbád képei itt.